Allt fler köper piratkopierade läkemedel

10 juni, 2011

Awapatent har frågat drygt 1 000 svenskar om deras köpvanor. Enligt undersökningen har 55 procent någon gång köpt piratkopierade varor. De mest köpta piratkopiorna är kläder, skor och väskor, följt av filmer, dataspel och cd-skivor. Dagens Juridiks egen undersökning under maj 2011 visar att endast något färre – 52,6 procent – av läsarna medvetet köpt piratkopior.

Trenden går dock mot en ökad konsumtion av exempelvis piratkopierade läkemedel. Tullverkets statistik visar att 18 procent av EU:s ingripanden rör hälsofarliga produkter.

- Vi kan se en allt mer förekommande konsumtion av piratkopierade produkter som kan medföra en fara för den personliga hälsan, säger Kristina Fredlund, piratkopieringsexpert och jurist på Awapatent.

- Man gör helt enkelt en privatekonomisk kalkyl utan att räkna in vilka risker som produkterna medför.

44 procent av de som svarat uppger att de är rädda för biverkningar eller för att produkterna ska ha bristande kvalité. Kvinnor är i högre utsträckning än män rädda för rättsliga konsekvenser. Däremot oroar sig varken män eller kvinnor för att bli negativt betraktade av bekanta.

- Det har blivit accepterat i samhället att köpa piratkopierade varor, vilket gör att det blir svårare för svenska företag att skydda sig. Straffen och riskerna för upptäckt är alldeles för små i dagsläget. Piratkopiering kostar företagen enorma summor varje år, säger Kristina Fredlund.

 

Dagensjuridik.se

« Tillbaka till nyhetsflödet