ECTA: Falska läkemedel distriubueras från Sverige

10 juni, 2011

World Health Organization uppskattar att handeln med piratkopierade läkemedel omsätter mellan 35 och 40 miljarder dollar.  Mellan åren 2007 och 2008 ökade beslagen av piratkopierade varor i EU med 50 procent. Under samma period ökade beslagen av falska läkemedel med 118 procent, enligt EU-kommissionen.

Pfizer, som bland annat tillverkar världens mest kopierade läkemedel – Viagra – , uppskattar att bolaget förlorade två miljarder dollar som en följd av piratkopieringen. Enligt WHO är varannan läkemedelsprodukt som säljs på nätet oäkta.

European Communities Trade Mark Association, ECTA, som håller sin årliga konferens i Stockholm i anslutning till den internationella dagen mot piratkopiering gör nu gällande att Sverige har kommit att uppfattas som ett nav för handeln med falska läkemedel.

ECTA pekar bland annat på att den svenska tullen beslagtog en halv miljon doser piratkopierad medicin förra året, och att Läkemedelsverket inrättat en särskild enhet som ska bekämpa den olagliga distributionen.

ECTA:s årliga konferens går av stapeln på Stockholm City Conference Centre den 8-11 juni. Onsdagen den 8:e arrangeras en workshop och en presskonferens om piratkopierade varor på den europeiska marknaden.

 

Dagensjuridik.se

« Tillbaka till nyhetsflödet