EU och USA föreslår skärpta regler mot piratkopiering

10 juni, 2011

Piratkopieringen omsätter omkring 3 400 miljarder kronor per år, eller cirka sju procent av världshandeln. USA uppges ha gått miste om cirka 750 000 jobb till följd av piratkopieringen. Förlusten för det amerikanska näringslivet beräknas ligga på närmare 250 miljarder dollar. Enligt Internationella handelskammaren har 100 000 arbetstillfällen gått förlorade i Europa det senaste decenniet.

Demokrater och republikaner i USA:s kongress har beslutat att driva igenom ett lagförslag som ger amerikanska myndigheter ökade möjligheter att begränsa sajter med piratkopierad film, musik och förfalskade varor.

- Upphovsrättsintrång på nätet och handel med piratkopierade varor kostar amerikanska upphovsmän, producenter och affärsverksamheter miljarder dollar och resulterar i förlusten av hundratusentals jobb, sade senatorn Patrick Leahy vid kongressmötet.

Även EU kommer under de kommande åren se över upphovsrätten och varumärkeslagarna. Kommissionen lade nyligen fram ett större lagstiftningspaket med förslag om skärpta straff för brott mot upphovsrätten, ursprungsmärken för andra varor än livsmedel, en gemensam patentdomstol och skärpta tullregler.

 

Dagensjuridik.se

« Tillbaka till nyhetsflödet