Så ska EU komma tillrätta med piratkopieringen

10 juni, 2011

Förfalskarna har idag breddat sin verksamhet från lyxartiklar till vanliga varor som livsmedel, kosmetika, hygienartiklar, läkemedel och bildelar. EU kommer därför under de kommande åren att se över stora delar av upphovsrätten och varumärkeslagarna.

Tullmyndigheterna runt om i EU ska kunna beslagta varor i hamnar, flygplatser och vanliga landgränser i större utsträckning än tidigare. Brottet varumärkesförfalskning är tänkt att utvidgas. Det ska också bli lättare att beslagta och förstöra varor som skickas i mindre paket via post, ett sätt att smuggla varor som enligt EU-kommissionen blir allt vanligare.

Vidare föreslås ett enhetligt patentskyddssystem där uppfinnarna bara behöver registrera ett patent som sedan gäller i de flesta EU-länder. Andra förslag är bättre märkesskydd genom ett nytt varumärkessystem som är enklare, snabbare, effektivare, enhetligare och mer ändamålsenligt samt enklare tillgång i EU till upphovsrättsskyddade verk, särskilt på nätet.

Under 2009 beslagtog EU-länderna cirka 118 miljoner förfalskade varor. Av dessa innebar 18 procent en folkhälsorisk. Kommissionen kommer att föreslå konkreta initiativ fram till 2014.

 

Dagensjuridik.se

« Tillbaka till nyhetsflödet