Svensk Handel: Illegal handel med lagliga varor omsätter miljarder

16 maj, 2012

Smuggling och piratkopiering är ett stort problem för svensk ekonomi. Totalt bedöms den illegala handeln med lagliga varor omsätta över 15 miljarder kronor i konsumentledet.

Företaget Fjällräven driver spårningsarbete för att stoppa plagieringen av företagets produkter. Bara det senaste året har de avslöjat 2 500 annonser som antingen sålt plagiat, eller snott företagets katalogbilder för att sälja en annan produkt.

– Det kan tyckas konstigt att vi som företag ska behöva lägga resurser på det här, men som det ser ut idag måste vi göra det. Annars får bluffmakarna hålla på alldeles för länge innan de stoppas, säger Christian Dalsgaard, säkerhetschef på Fjällräven.

Två procent av detaljhandelns omsättning
Svensk Handel har i en ny rapport kartlagt omfattning av den illegala handeln med lagliga varor. Med det menas piratkopiering och varumärkesförfalskning samt smuggling av lagliga varor. I samband med lanseringen av rapporten hölls ett seminarium där branschorganisationer, myndigheter, fack och företag diskuterade frågan.

– Fjällrävens produkter står för kvalitet och funktion. Falska kopior svärtar ned vårt varumärke, säger Christian Dalsgaard.

Den illegala handeln bedöms omsätta totalt cirka 15 miljarder kronor i konsumentledet. Den utgör därmed drygt två procent av detaljhandelns omsättning och en procent av Sveriges import.

Straffskalorna bör ses över
Rapporten visar att piratkopiering är ett växande problem i världen. Enligt OECD omsätter den två procent av världshandeln. Kina tillsammans med Hong Kong står för 35 procent av den svenska importen av piratkopierade varor. Därefter kommer Ryssland, Italien och Turkiet.

Svensk Handel föreslår en rad åtgärder mot den illegala handeln. Bland annat bör straffskalorna ses över när det gäller skatte-, smuggel- och immaterialrättsbrott i samband med illegal försäljning av konsumentvaror. Svensk Handel anser även att ansvaret för att bekämpa den illegala handeln bör samordnas inom Regeringskansliet.

– Det är på tiden att vi får upp ögonen för det här problemet. Rapporten är mycket välkommen, säger Christian Dalsgaard.

Läs Svensk Handels rapport här.

För mer information kontakta Martina Elfgren Lilja, chef Näringsrätt Stockholm, på telefon 010-47 18 532 eller e-post martina.elfgrenlilja@svenskhandel.se

För att läsa artikeln i sin helhet, klicka här.

 

« Tillbaka till nyhetsflödet