Så undviker du piratkopior

Många kopior är idag så pass lika originalet att det kan vara svårt för dig som konsument att se skillnad på en äkta och en oäkta produkt. Här hittar du ett antal tips och råd på som du som konsument kan tänka på för att inte bli lurad när du köper varor som är märkta med kända varumärken från andra försäljningsställen än företagens egna butiker, återförsäljare och hemsidor.

Läget

Var uppmärksam på var och på vilket sätt varan säljs. Stämmer platsen där varan säljs överens med företagets vanliga försäljningsställe? Lyxvaror som säljs från stånd på en marknad eller som enstaka vara i en lågprisbutik är sällan originalvaror.

Priset

Var uppmärksam på prisnivån på varan. Ett ovanligt lågt pris på en produkt som är märkt med ett känt varumärke är en indikation på att denna med all sannolikhet inte är äkta. Låter det för bra för att vara sant så är det nog också så.

Produktens utseende

Var uppmärksam på utseendet på varan och hur den kommer förpackad.  Om du har möjlighet att se och känna på den är det en god idé att titta lite extra noga på sömmar och etiketter. Ofta är sömmarna både felsydda och slarviga på piratkopierade produkter. Finns det andra detaljer så som dragkedjor och hangtags – titta noga även på dessa. Kanske är det så att varumärket är felstavat eller att detaljer i logotypen saknas.

Förpackningar

Kontrollera även att förpackningen stämmer överens med den köpta varan, t.ex. att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Modeprodukter och handväskor säljs sällan med pappers- eller plastförpackningar så var uppmärksam om produkten du vill köpa är förpackad på detta sätt.

Läs etiketterna och tvättråden

Vad står det egentligen? ”Tvattas med liklnande fäljer”. Nä, så stavas det ju inte. Felstavningar på etiketter och tvättråd är mycket vanligt eftersom piratkopiatörerna inte har en aning om vad de egentligen skriver. Inte heller tar de något ansvar för att produkten verkligen innehåller det som utlovas eller att varan faktiskt går att tvätta.

Betala inte i förskott

Vid köp på nätet var noga med att inte betala i förskott och se till att utnyttja någon av de auktoriserade betaltjänsterna. Om säljaren vägrar kan det nog vara en god idé att avstå från att köpa varan för att undvika att du inte blir lurad.

Var uppmärksam

Vid köp av en vara på nätet kan det tyvärr vara svårart att avgöra om det är en kopia bara genom att titta på bilden på varan. En del säljare använder nämligen originaltillverkarens bilder av varan. Originaltillverkarna gör allt de kan för att stoppa den här typen av otillåten användning men är du tveksam avstå hellre än att chansa.

Ifrågasätt

Ta inte försäljarens ord för givet utan tänk till på vad som faktiskt sägs vid försäljningstillfället. Ett påstående om att varorna kommer från samma fabrik som originaltillverkaren eller att personen har tillstånd från rättighetshavaren att sälja varorna brukar sällan stämma. Särskilt när miljön inte motsvarar de ställen där originalen brukar säljas.