Blockets varumärkesprogram mot förfalskningar och piratkopior

7 juni, 2011

Av Thomas Bäcker, Kundsäkerhetsansvarig, Blocket.se

Det publiceras miljoner annonser på Blocket varje år. Eftersom Blocket inte har expertis i enskilda varumärken och därför inte kan verifiera varors äkthet eller annonsörens rätt att sälja en specifik vara, behöver vi varumärkesägarens hjälp med att hitta förfalskningar, piratkopior samt illegala repliker.

Programmet bygger på ett samarbete mellan Blocket och varumärkesägarna och har till syfte att förhindra annonser som bryter mot gällande svensk lag inom området, samt att skydda varumärkesägarnas rättigheter.

Vad omfattar programmet?

Den exakta omfattningen utformas tillsammans med varumärkesägaren. Här följer några exempel:
Regler och varningstexter för att stoppa annonser innan de publiceras.
Borttagande av annonser som innebär intrång i skyddade varumärkesrättigheter som rapporterats in av varumärkesägaren.

Funktion för att spara sökningar som underlättar för varumärkesägaren att övervaka annonser som innehåller dennes varumärke.

Verktyg för att administrera anmälningar och se status på respektive ärende.
Avstängning av användare som vid återkommande tillfällen brutit mot regler för varumärken.
Samarbete med varumärkesägaren vid polisanmälan  och utredning av kriminell verksamhet.

Hur går jag med i programmet?

För att gå med i programmet kontaktar du Blockets Kundsäkerhetscenter via adressen abuse@blocket.se . Uppge namn, telefonnummer och vilket varumärke du företräder. Blocket kommer sedan att kontakta dig för ett skriftligt intyg som styrker din rätt att företräda varumärket och genomgång av praktiska rutiner och verktyg för programmet.

”Blocket tillåter ingen annonsering av piratkopior, framför allt för att verksamheten är kopplad till kriminella nätverk , som sysslar med trafficking, smuggling, och att piratkopior ofta utgör en risk för användarens hälsa”.

Läs mer av Blockets tips för säkra affärer på vår sida ”Handla tryggt”.

« Tillbaka till nyhetsflödet