Sveriges två åklagare om brottsutredningen av piratkopiering

7 juni, 2011

Fredrik Ingblad och Henrik Rasmusson berättar

Det är ett brott att i näringsverksamhet sälja, importera eller på annat sätt hantera piratkopierade produkter. Brottet kan ge upp till två års fängelse.

- Till skillnad från de flesta andra brott inleds en polisutredning om varumärkesintrång först om rättighetsinnehavaren själv anmäler brottet och det finns särskilda skäl att utreda just den gärningen, förklarar Fredrik Ingblad.

Exempel på när en utredning kan inledas är om brottsligheten är omfattande, avser hälsofarliga produkter eller om det för rättighetsinnehavaren finns stora svårigheter att själv stoppa intrånget.

En brottsutredning om varumärkesintrång leds alltid av åklagare. Hanteringen av immaterialrättsliga intrång i Sverige är numera centraliserade till två specialiserade åklagare i den Nationella gruppen mot immaterialrättsbrott vid Internationella åklagarkammaren Stockholm. Hos polisen finns en nationell samordnare, som koordinerar resurser och tillslag samt fungerar som nationell och internationell kontaktperson. Samordnaren finns hos Länskriminalpolisen i Stockholm. Till gruppen är dessutom tio särskilt utbildade utredare knutna, vilka är placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Under en brottsutredning kan förhör ske med alla inblandade personer och uppgifter kan inhämtas från exempelvis banker och Internetföretag. Åklagaren kan också besluta om nödvändiga tvångsåtgärder, såsom husrannsakan, anhållande samt beslag av både de piratkopierade produkterna och till exempel datorer för att utreda omfattningen av gärningarna.

- En viktig aspekt är att utreda pengaflödet och att komma åt de vinster som brottsligheten kan ha gett.

Därför finns även möjligheter att på olika sätt säkra tillgångar hos de misstänkta i syfte att senare förverka vinsten. Åklagaren kan under processen föra skadeståndstalan för rättighetsinnehavaren.

Varumärkesintrång har inte sällan förgreningar till andra länder, produkterna har ofta tillverkats utomlands och importerats till Sverige. I möjligaste mån sker därför ett samarbete med myndigheter i andra länder.

- Anmälningar om immaterialrättsliga intrång bör lämnas till den polisiära samordnaren, avslutar Fredrik Ingblad.

 

« Tillbaka till nyhetsflödet