Ta hjälp av Tullverket för att skydda dina produkter

7 juni, 2011

Av Per Holgersson, nationell specialist i immaterialrätt och produktsäkerhet på Tullverket.

Antalet tillslag som Tullverket gjort har gjort under senare år har ökat betydligt. 2010 gjordes 681 ingripanden mot piratkopior i Sverige, jämfört med 58 tillslag år 2001.
− Trenden med piratkopior är tydligt uppåtgående, säger Per Holgersson, nationell specialist i immaterialrätt och produktsäkerhet på Tullverket.

Dessutom har Tullverket kunnat se en förändring i karaktären av det myndigheten påträffar vid tillslag. För ett par år sedan var det färre aktörer som importerade stora sändningar med piratkopierade produkter. I dag beställs det mesta av konsumenter som beställer direkt från leverantörer på nätet.

− I dag stoppar vi ganska många relativt små sändningar, vilket gör det betydligt jobbigare för oss att komma åt dem som handlar med piratkopior.

När en innehavare av en immateriell rättighet ansöker om Tullverkets ingripande anges vilka registreringar företaget vill skydda, kontaktpersoner och hur Tullverket kan se skillnad på en äkta vara och en kopia. Det finns även möjlighet att lämna riskinformation − upplysningar som gör det lättare att hitta kopior i varuflödet. Det kan till exempel vara uppgifter om misstänkta transportvägar för piratkopierade varor.

När Tullverket stoppar en sändning som misstänks innehålla kopior, kontaktas rättighetshavaren och får bekräfta att det är en kopia. Ärendet blir sedan en civilrättslig process mellan rättighetshavaren och ägaren av varorna, oftast importören. Rättighetshavaren kan välja att driva ärendet i domstol eller upprätta ett avtal med ägaren. Om rättighetshavaren inte agerar frigörs godset och varuägaren kan få tillgång till varorna efter att han erlagt införselavgifter. I de allra flesta fall i Sverige, över 95 %, sker en överenskommelse, ett avtal, vilket innebär att kopiorna förstörs under tullkontroll.

Av alla de kopior som stoppas över hela världen så står tulladministrationerna för nästan 75 %, i Sverige betydligt fler!

 

« Tillbaka till nyhetsflödet